GLA:D Ryg – mod smerter i ryggen

Har du ondt i ryggen så kan GLA:D Ryg træning være en mulighed for dig til at blive smertefri

GLA:D® Ryg er for dig, der har langvarige eller tilbagevendende rygsmerter eller som mange siger det "ondt i ryggen". GLA:D® Ryg er udviklet af forskere og behandlere på Syddansk Universitet og er bygget op omkring alle de principper vi ved har størst effekt på rygsmerter.

Et GLA:D Ryg forløb består af:

En forundersøgelse (60 min.)

Her vil vi undersøge dig og din problemstilling og i fællesskab vurdere om et GLA:D® Ryg forløb er det rigtige for dig, samt om der er andre relevante tiltag du kan overveje. I forundersøgelsen indgår 4 simple funktionstests.

2 times patientuddannelse (teoretisk viden om "ondt i ryggen")

Den teoretiske undervisning har fokus på information om ryggen og rygsmerter og derudover på, hvordan du på bedst muligt kan håndtere dine smerter og det at have ondt i ryggen. Undervisningen foregår med resten af holdet

16 gange superviseret holdtræning (praktisk)

Holdtræningen foregår altid under supervision af en fysioterapeut. Ved hver træning justeres du både i udførelsen af hver enkelt øvelse, men også i sværhedsgraden af dem.

Individuel opfølgning

Du re-testes og forløbet evalueres. Herudfra aftales evt. plan for fremtidig fysisk aktivitetsniveau.

GLA:D Ryg - konceptet

Du har muligvis hørt om GLA:D for hofte og knæ som består af et uddannelses- og træningsforløb for patienter med hofte- eller knæsmerter. GLA:D Ryg er opbygget på samme måde for mennesker med rygsmerter. Det omfatter både information om ryggen og dens smertemekanismer, viden om hvordan du bedst kan håndtere dine smerter og sidst, men ikke mindst, opstarten af et træningsprogram, der er tilpasset netop dit niveau på en sikker og tryg måde.

GLA:D® Ryg er både en uddannelse af dig som patient og en træningsform baseret på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, forskningsstudier og fra internationale kliniske retningslinjer. Anbefalingerne repræsenterer den nyeste og bedste viden om behandling af rygsmerter fra hele verden. GLA:D® Ryg må kun varetages af certificerede fysioterapeuter eller kiropraktorer, og vi har her på klinikken fået denne certificering.

For at komme i gang skal du kontakte klinikken og bestille tid til en forundersøgelse. Her vil du undersøgt og testet af en certificeret GLA:D Ryg behandler.

Læs DRs artikel om GLA:D

Generelt om rygsmerter og forløbet:

Rygsmerter

Rygsmerter er noget de fleste mennesker oplever. Hos nogle er det lette, forbigående gener, mens andre er stærkt begrænsede i deres hverdag i årevis eller igen og igen.

Smerter opstår, når du bliver udsat for større belastningerne, end de ressourcer du har. Det handler både om fysisk belastning på led og muskler, din måde at bevæge dig på og om dine mentale belastninger i form af for eksempel træthed eller bekymringer. Styrken af smerter hænger ikke særligt godt sammen med hvad der sker i ryggen. Smerter er en alarm, der forsøger at få os til at

gøre noget, men ligesom en røgalarm ikke fortæller om der er røg fra et stearinlys eller en stor brand, fortæller smertealarmen ikke, hvad der er galt. Derfor kan det være svært at blive klog på sine smerter.

Behandling

Der er videnskabelig dokumentation for god effekt af:

  • vejledt træning
  • generel fysisk aktivitet
  • manuel behandling
  • få viden om rygsmerter.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at det er de tilbud patienter med behandlingskrævende rygbesvær får tilbudt. GLA:D® Ryg bygger på nyeste viden og tilbyder viden om rygsmerter (patientuddannelse) og vejledt træning for at give dig redskaber til selv i højere grad at kunne styre dine rygsmerter, også efter forløbet er afsluttet.

Se mere omkring vore ryg & nakke team her.