HJERNETRÆNING MED Z-HEALTH 

Neurovidenskab anvendt i praksis 

 

HVAD ER Z-HEALTH? 

Z-health er et hjernebaseret træningssystem, der forudsigeligt leverer skelsættende resultater til vores klienter - uanset om de har brug for professionel uddannelse, smertelindring eller præstationsforbedring. Det er et system, der er så enkelt og alligevel så avanceret, at det ændrer formen for sundhed og fitness rundt om i verden. Det er et tilrettelagt system, med bevægelsesbaseret træning, der er udformet til specifikt at målrette træningen mod det, der betyder mest for menneskelig præstation - vores hjerne. 

DU ER DIN HJERNE! 

“Alt du nogensinde har følt eller gjort i dit liv, er kommet af hjerneaktivitet”. 

På det mest basale niveau, så er de komplicerede fyringshastigheder og mønstre, i din hjerne, det der bestemmer både hvem du har været, og endnu vigtigere, hvem du bliver. Alle menneskelige ændringer repræsenterer ændringer i den enkeltes nervesystem. Alt hvad vi er - er afledt af hjernen. 

NEURAL PLASTICITET 

Når vi taler om ændringer i den enkeltes nervesystem, da refererer vi til neural plasticitet.  

I Z-health kaldes dette for “forskningen af håb”. 

Vi tror på at det er denne tids største opdagelse inden for forskning. Neural plasticitet fortæller os at hjernen ikke bare kan forandre sig, men den gør det også konstant. Hvis alt vi er, er afledt af hjernen, er det så ikke spændende at tænke på at den rigtige stimuli, kombineret med den rigtige mængde arbejde bag det, at vi virkelig kan have en større og bedre fremtid for os selv ved at ændre vores egen hjerne? 

Hver eneste øvelse du lærer her gennem Z-health er designet til at drive plasticitet i den retning vi gerne vil gå.  

Det betyder også at, uanset alder, køn, kroppens tilstand, kondition og fysiske evner, vil du altid kunne skabe forandring og forbedring. 

 

MÅLRETTET OG SPECIFIK TRÆNING 

Z-Health giver en unik mulighed for at skyde pilen direkte efter målet i stedet for at gætte os til hvilket input nervesystemet vil have gavn af. 

Hver enkelt øvelse testes af for at se om nervesystemet responderer positivt. Det giver hurtigere resultater. Det handler først og fremmest om at dæmpe trusselniveauet og dernæst gradvis træning så tærskelværdien/udholdenhed øges. 

Hvis dit nervesystem ikke fungerer optimalt, så kan forskellige symptomer opstå som f.x.: 

  •  Smerte 
  • Dårlig søvn 
  • Svimmelhed
  • Køresyge
  • Træthed
  • Nedsat reaktionsevne
  • Læseproblemer
  • Diverse adfærdsvanskeligheder mm. 

 Behandling og træning vil typisk indeholde: 

  •  Øvelser for dine øjne 
  • Øvelser for din balance 
  • Øvelser for din mobilitet (smidighed)
  • Øvelser for din vejrtrækning 

  

Enkelte fysioterapeuter på klinikken benytter små elementer af Z-Health i deres almindelige fysioterapeutiske behandling. 

Dog for at få fuldt udbytte af denne form for behandling/træning anbefales det, at du booker en tid hos Birgitte med særlig uddannelse.  

  

HJERNERYSTELSE 

Z-Health er IKKE et system, der er specielt udviklet til genoptræning efter hjernerystelse, men det er meget effektivt til genoptræning efter heraf, såvel som efter whiplash eller piskesmæld da øvelserne kan målrettes specifikke områder i hjernen. Efter at have slået hovedet er der en del som får problemer med synet, balancen eller får diffuse smerter. Mange døjer med kvalme, hovedpine og svimmelhed i lang tid. Vi kan vejlede dig både i den akutte fase, hvor dine syns- og balanceindtryk ofte skal reduceres, men også i genoptræningen, hvor du skal lære at få øjne, balance og krop til at arbejde sammen igen. 

I forløbene kombineres Z-Health med de øvrige fysioterapeutiske kompetencer. 

 

ELITEIDRÆT 

Hjernetræning kan også være for dig, der er eliteidrætsudøver og skal holde dig skadesfri, forbedre din bevægelighed, din balance eller dit syn. Det kan være et supplement til din træning, hvor du kan ”prime” dit nervesystem til at fungere mere optimalt.  

Alle atleter skal være i stand til at se godt, balancere godt, bevæge sig godt og integrere det hele godt for at performe deres bedste.   

Alle er forskellige, og derfor vil en eliteidrætsudøver altid skulle ses i et individuelt forløb. 

  

VIL DU VIDE ENDNU MERE?  

Z-Health Performance Solutions er udviklet gennem mange år af Dr. Eric Cobb fra Arizona, USA. Han er oprindeligt selv uddannet kiropraktor og begyndte at dykke kraftigt ned i neuroanatomien, fordi han blev frustreret over at hans patienters problemer ofte kun forsvandt kortvarigt, for så at vende tilbage igen og igen. 

Z-Health er skabt til aktivt at forbedre din fysiske formåen, øge dit mentale overskud, samt fjerne spændinger og smerte. Konceptet tager udgangspunkt i den nyeste forskning omkring neuroanatomi og opdaterer hele tiden sin viden herom.  

  

HVORFOR SKAL JEG TRÆNE MIN HJERNE? 

Det simple svar er fordi det er den der styrer alle dine bevægelser i kroppen. Hvis hjernen får dårlige inputs fra dine øjne, balancesans, led og muskler at tolke ud fra, så er det svært at komme med god bevægelse som output. Vi bruger i daglig tale ofte ordene “dårlig kropsbevidsthed”, men det er i bund og grund det samme - nemlig dårlige output. Med dårligt output så vil der ofte komme kluntede og ukoordinerede bevægelser ud som resultat. Det kan dog også bare være ikke helt perfekte bevægelser som man gerne vil forfine.  

 

HJERNENS PRIMÆRE OPGAVER ER AT HOLDE DIG I LIVE. 

Derfor vurderer den hele tiden det aktuelle trusselsniveau. 

Hjernen fungerer lidt ligesom en GPS, der guider dig sikkert rundt. Det gør hjernen ved hjælp af information fra nervesystemet. Der er særligt 3 systemer der er uhyre vigtige og de fungerer lidt ligesom satellitter gør det for en GPS. 

  1. Det visuelle system (synssansen)
  2. Det vestibulære system (Indre øre / balance / ligevægtssystem)
  3. Det proprioceptive system (stillings-ledsansen / information fra kroppen)

Tænk på at når du kører bil er det vigtigt at din GPS er opdateret og modtager klare signaler, ellers får du fejlmeddelelser. Hvis ikke du ved hvor du skal hen bliver din kørsel ustabil med varierende hastighed til fare for dig selv og dine omgivelser 

Når hjernen ikke modtager klare signaler fra sine tre satellitter, får du også fejlmeddelelser: Den første fejlmeddelelse, du får fra hjernen, er typisk nedsat fart, styrke og/eller smidighed. Hjernen er ikke helt tryg da den ikke modtager et klart billede af kroppen og dens omgivelser, og da hjernens formål er at beskytte dig vælger den en strategi: at forhindre dig i at bevæge dig med høj kraft og fart. F.eks hvis du står op om natten og det er mørkt modtager hjernen ikke klare visuelle informationer og det vil få dig til at bevæge dig langsomt med hænderne frem foran dig. Det er smart! For hvis du bare styrtede afsted i mørket, ville du måske slå hovedet! 

Et andet eksempel kan være at du er god til at stå på ét ben, men bliver du bedt om at lukke øjnene, så går det helt galt! Du spænder op i nakken. bliver kvalm og meget usikker på benene. Og det til trods for at vores balancesans jo ikke sidder i øjnene, men ligger i vestibulærsystemet som ligger inde bag øret. Men hvorfor så? Måske fordi der faktisk ikke er overensstemmelse mellem informationerne fra vestibulærsystemet, øjnene og kroppen. Når man så fjerner synssansen, så har hjernen lige pludselig kun vores ledsanser og et dårligt fungerende vestibulært system at få information fra, og når de 2 ikke passer sammen, så går det hele i kage. 

I sådanne tilfælde kan hjernen blive forvirret og usikker og vil have dig til at stoppe det du er i gang med. Hvis du overhører signalerne, vil hjernen skrue op for “volumen”. Kvalmen kan blive mere intens eller hjernen kan benytte en “smertestrategi” for at få din opmærksomhed. Du vil typisk opleve en smerte et sted, der før har gjort ondt/været skadet. Smerte er et “aktions signal” om at noget skal ændres! 

Smerte får kroppen til at sætte tempoet ned. Der er ikke nødvendigvis sket en skade, man vil kunne se på røntgen eller scanning, men smerteoplevelsen er der. 

Det kan jo også ske at problemerne ligger i kroppen, som eksempelvis et knæ der gør ondt og giver en masse kompensatoriske mønstre med sig, og som man ikke får smidt væk igen, når knæet ikke længere godt ondt. Det kan man kalde en dårlig tillært vane. Hjernen har det med at gøre det den plejer, og derfor kan det også være svært at komme af med dårlige bevægemønstre, fordi det netop er blevet en vane, og vaner ikke er så nemme at bryde. Det er også grunden til at det f.eks. ikke altid virker at lave en udspændingsøvelse. - Af den ene grund at 30 sek. 3 gange dagligt, simpelthen ikke er nok til at ændre en vane.  

 

FORSTYRRELSER I HJERNENS GPS EFTER HOVEDTRAUMER 

Forstyrrelser og ubalancer på de tre systemer er meget udbredt særligt efter hovedtraumer og kan oftest korrigeres med specifikke øvelser som oftest ikke kræver noget særligt udstyr. 

Øvelserne skal som regel kun laves et par minutter ad gangen, men til gengæld skal de laves hyppigt i løbet af dagen over en længere periode for at fodre nervesystemet med de input det mangler. Laves de regelmæssigt, opnår man ofte varig lindring / smertefrihed. 

  

Du kan læse mere om Z-Health her:  

https://zhealtheducation.com/