Amsterdam Marathon

Fra ide til marathonløber på et år.

 

Mit træningsforløb

For mig startede mit løb, med en idé: at jeg ville løbe et marathon. Jeg har aldrig før løbet, andet end et par småture i skoven og lidt hyggefodbold for en del år siden. Idéen kom efter jeg tidligere på året havde prøvet et 10 km løb, som jeg efter nogle træningsture kom igennem. Det var fedt at deltage i et løb og nu ville jeg bare finde ud af, om jeg kunne gennemføre et Marathon.

44 år og fast besluttet på at løbe marathon, gik jeg i gang med at løbetræne, uden at have en plan for det. Jeg havde ikke løbet i de sidste måneder, så det blev fra 3 til 12 km på et par uger, hvilket selvfølgelig medførte at jeg blev overbelastet og så holdt løbepause.

Jeg besluttede at få professionel hjælp til at lave en plan for hvordan jeg træner op til mit marathon, så jeg ikke endte med at blive skadet i stedet for at løbe marathon. Derfor startede jeg hos FysioDanmark Aalborg, hvor jeg først fik en løbestilsanalyse og et træningsprogram. Den bedste beslutning, som har gjort mig til løber.

 

Løbestilsanalysen

Startede ved Morten, som lavede en løbestilsanalyse. Den hjalp mig så jeg kunne finde de rigtige løbesko og gav mig et godt billede af hvordan jeg løb. Jeg fik rigtig meget viden om løb, hvordan træning virker på kroppen og hvordan jeg grundlæggende kunne gribe løbetræning an.

Træningsprogram

Jeg havde efterfølgende en samtale med Henrik, hvor vi sammen undersøgte min erfaring med løb, mit mål og hvad der kunne hænge sammen med min hverdag, arbejde og familie.

Mit mål var at gennemføre et marathon på under 4 timer og have en fed oplevelse.  Alt var nyt og jeg forklarede at jeg mente jeg kunne løbe 12 km/t over 10 km, hvis jeg var i form. Henrik omregnede til at det svarede til pace 5:00, hvilket var et helt nyt sprog lige som alt andet.

Henrik lavede et træningsprogram, hvor der var fokus på at starte stille ud og så gradvis øge mængden af løb.  Det fungerede super godt og jeg fik et program med både løb og styrketræning. Startede med 2×30 minutters roligt løb om ugen og noget styrketræning. Forsatte med at træne mere frem til foråret hvor Henrik lavede et specifikt program, mod mit første halvmarathon, som var Berlin Halvmarathon i april 2019.

1. Laktattest

Jeg fik en Laktattest for at teste min form og planlægge træning frem mod halvmarathon. Det betød også at jeg blev introduceret for et pulsur, hvilket har været en game changer for mig og en selvfølgelighed for de fleste andre løbere. Testen var super god i forhold til at få viden om hvor jeg formmæssigt var og at jeg nu begyndte at træne i pulszoner.

Mit første halv marathon

Kæmpe oplevelse, hvor jeg i Berlin fik gennemført i 1:40. Første gang jeg løb så langt, så det var vildt. Jeg var nu sikker på at jeg nok skulle gennemføre et marathon.

Marathontræning

Forsatte med at følge mit træningsprogram, som blev øget i træningsmængde frem mod Marathon i efteråret. Henrik var super motiverende og kom med masser af råd på vejen.

 

Små skader blev aldrig store

Da marathontræningen hen over sommeren medfører meget løbetræning, får jeg i forbindelse med et par nye løbesko lidt overbelastning i foden. Henrik justerer mit løbeprogram, så jeg et par uger løber lidt mindre og supplerer med ultralydsscanning og nogle øvelser. Er hurtigt tilbage til det oprindelige løbeprogram.

Får så ondt i ryggen pga. havearbejde. Får hjælp af Mikkel og Sissel, som laver forskellige øvelser og giver mig nogle øvelser jeg selv kan lave. En hård periode, hvor det gør vildt ondt at løbetræne og motivationen bliver sat på prøve. Med hjælp fra Henrik til at vurdere om kroppen kan holde til det, får jeg fulgt træningsprogrammet.

2. Laktattest

Fik igen en Laktattest for at teste formen og planlægge et pace til Copenhagen Half Marathon, som er sidste test inden det gælder i Amsterdam. Mine pulszoner har ændret sig meget siden sidste test, så super vigtigt at få justeret. Har gået fra en makspuls på 190 i foråret til 180 i august. Det betød at pulszonerne havde rykket sig meget, så vigtig viden i forhold til træning og det pace Henrik foreslår at jeg løber.

Sidste test

Jeg gennemfører Copenhagen Half Marathon i tiden 1:26, hvilket er en stor forbedring af min tid. Den lagte strategi for mit pace virkede fint og jeg fik testet det i et løb.

 

Mit første Marathon

Efter 1.700 km træning står jeg den 20. oktober klar i Amsterdam, hvilket bliver en super oplevelse. Takket være Henrik, super klar, med en plan og god fornemmelse for hvad kroppen kan holde til. Min Marathondebut bliver gennemført og jeg kommer i mål på i tiden 3:05.

 

Et års udvikling

Jeg har nu løbet i et år, hvilket har været helt fantastisk. Jeg ville bare løbe et Marathon, men er blevet bidt af løb. Som Henrik fortalte mig tidligere, ville løbeprogrammet gøre mig til løber – jeg forstod det ikke dengang, men det gør jeg nu. Jeg ser nu mig selv som Marathonløber og er klar til at udfordre mig selv med nye løb, næste år. Jeg har lært vildt meget, men vil lære mere!!!

 

I 2018:

PR: Aalborg Halvmarathon 10 km i tiden 49:22 (Pace 4:56 min/km)

 

I 2019:

PR: Copenhagen ½ Marathon i tiden 1:26:08 (Pace 4:05 min/km)

PR: Amsterdam Marathon i tiden 3:05:16 (Pace 4:23 min/km)

 

1000 tak til dig Henrik, du er verdens bedste løbetræner!!!

Takket være dig (og 1.700 km træning) har det været muligt at udvikle mig fra at kunne løbe 10 km til nu 42 km. Farten er øget fra 4.56 min/km til 4.05 min/km (Stadig lidt langsommere på Marathon).

Du er vildt motiverende og giver så meget inspiration til min løbetræning. Du forstår virkelig at dossere løbetræningen, så løbeprogrammet 100% har ramt udviklingen i mit løbeniveau. Det er blevet justeret under vejs, så jeg har undgået skader.

Tak fordi du har troet på projektet hele vejen, også når jeg selv har tvivlet lidt. Jeg stoler 100% på dig og dine test af min form, samt hvad min krop kan.

Du gør at jeg løber forberedt og sikker på mig selv, hvilket giver en fed oplevelse til løbene.

Jeg har opnået mit mål og meget, meget mere. Ser vildt frem til 2. sæson som løber og kan slet ikke stoppe…

 

6 november 2019